Във вторник, 18 октомври, с 547 гласа за, 49 против и

...
Във вторник, 18 октомври, с 547 гласа за, 49 против и
Коментари Харесай

Нидерландия отново спря България за Шенген

Във вторник, 18 октомври, с 547 гласа " за ", 49 " срещу " и 43 " въздържал се " Европейският парламент одобри резолюция, в която упорства Съветът на Европейски Съюз да допусне България и Румъния да станат част от Шенген до края на годината. Два дни по-късно нидерландският парламент одобри резолюция, с която съобщи, че страната не би трябвало да гласоподава за присъединението им.

Очаква се през днешния ден да бъде оповестен отчетът от последната експертна инспекция от Европейската комисия за готовността на България да стане част от европейското безвизово пространство.

Междувременно президентът Румен Радев означи, че чешкият министър председател Петър Фиала се е заел изрично през декември чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз да работи по всички процедурни механизми, тъй че да се търси решение на този въпрос. Изборите в Нидерландия са напролет. Това е сложна тематика, само че Нидерландия към този момент е сама, това е най-важното, съобщи Радев, заяви Българска телеграфна агенция.

В Европейския парламент 15 евродепутати от Нидерландия гласоподаваха " за " и единствено четирима - " срещу ", подсети той във връзка утвърдената от Екологичен потенциал нова резолюция.

Това ясно демонстрира, че България и Румъния стават пленник на вътрешната политика в Нидерландия и това няма да издържи дълго, разяснява Радев.

Най-важното е, че имаме позитивен резултат от инспекцията, че всички страни към този момент застават зад България. Важно е да имаме тази поддръжка, тя ще докара до действителен резултат, заключи той.

Според Радев е належащо в допълнение обяснение какво значи във времена на икономическа рецесия България да стои с блокирани граници. Когато за нашата стопанска система, за стопанската система на Европа, е значимо бързото придвижване на хора, артикули, услуги и капитали - сега срещаме излишно затормозяване, уточни президентът. Той благодари на Министерство на вътрешните работи, на всички служби и институции, които са работили и показали България по извънредно добър метод при новата инспекция за работата по българските външни граници.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте сподели доста ясно, че страната не се опълчва по принцип на присъединението на Румъния към Шенгенското пространство. Този избор на възпиране, който парламентаристите от неговата партия дадоха в Европейския парламент, е избор, който демонстрира в действителност, че тъкмо както сподели министър председателят Рюте, Нидерландия не се опълчва на това присъединение. Не значи и че е " за " в този миг. Означава, че процесът на взимане на решение продължава, само че е ясно, че нашето изпитание би трябвало да продължи, съобщи румънският външен министър Богдан Ауреску. 

Огромно страдание изрази нидерландската евродепутатка София ин'т Велд, координатор на групата " Обнови " в комисията за цивилен свободи в Екологичен потенциал,научавайки за резолюцията на нидерландския парламент.

Дълбоко скърбя за това. Моята партия ( " Демократи 66 ", бел. ред.) гласоподава срещу тази резолюция, ние желаеме Румъния и България да се причислят към Шенгенското пространство неотложно, вие сте изпълнили нужните критерии, съобщи тя.

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи през днешния ден в Брюксел, че Румъния има късмет да се причисли към Шенген, само че няма гаранция, съобщи Аджерпрес.

Той добави, че резултатът от задачата за оценка на страната е доста добър, само че към момента има въпроси, които би трябвало да бъдат изяснени.

" Присъединяването ни към Шенген е доста мечтано от нас и както считам, че е известно от 11 години, ние на процедура изпълняваме техническите условия. Присъединяването не е реализирано, тъй като в последна сметка има и политически избор в Съвета по правораздаване и вътрешни работи, който до момента не се е случил. Сега има прозорец на опция, т.е. имаме късмет, само че не и гаранция. За да увеличим оптимално възможностите си, предприехме доста стъпки ", съобщи президентът преди да взе участие в съвещанието на Европейския съвет.

Президентът Йоханис приветства гласуването в Европейския парламент на резолюцията за присъединението на Румъния, България и Хърватия към Шенген, като акцентира, че това е политически избор.

На брифинг заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев разяснява решението на Нидерландия да не поддържа присъединението на България и Румъния към Шенген като сподели, че страната ни е изпълнила всички критерии и чака до края на декември присъединението ни към шенгенското пространство да е реалност, осведоми Българска национална телевизия.

На брифинга беше коментирано и настояването от страна на Република Северна Македония българските сдружения в западната ни съседка да трансформират имената си. Това искане беше признато единомислещо от македонския парламент.

От външното ни министерство акцентираха, че този опит за провокация от страна на западната ни съседка не е казус, само че слага под огромен въпрос поддръжката на страната ни за влизането на Република Северна Македония в Европейския съюз.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР